In peisajul romanesc, comuna Bezdead, prin infatisarea pitoreasca, a constituit de-a lungul secolelor si constituie si azi ca si in viitor un adevarat tezaur de viata.

Scoala nr. 1 Bezdead
Scoala nr. 2 Bezdead
Scoala nr. 3 Bezdead
Scoala Magura – Bezdead
Invatamantul prescolar

Scoala bezdedeana in timp

Daca satul Bezdead este atestat documentar in anul 1572, avem dovezi ca si in domeniul invatamantului, al culturii, Bezdeadul se afla printre primele localitati in care s-au infiripat scanteile din mintile oamenilor, au prins viata ideile lor de a se cultiva, de a cunoaste, de a sti. Aceasta pentru ca satul nu se afla prea departe de Targoviste, capitala Tarii Romanesti (la 40 de kilometri).

Hrisoavele cercetate ne descopera existenta mai multor bezdedeni stiutori de carte, semnand ca martori sau intocmind acte.

Multi alti stiutori de carte vor mai fi fost, dar Bezdeadul se remarca in mod deosebit prin „Cronograful” scris de logofatul Dragoi Tatul ot Bezdead, despre care Gheorghe Parnuta spune: „fiul popii Tatului din acest sat, scrie un Cronograf, pe la 1687…, avand 232 de file, cu scriere marunta; cronograful atesta ca cel ce a scris”, stapanea limba româna si si avea pasiunea si rabdarea terminarii acestei lucrari. Pe carte se afla o insemnare din care deprindem date despre autorul cronografului:

„Aceasta sfanta si dumnezeiasca carte o am scris cu, Dragoi logofatul, san lui popa Tatul ot Bezdead, in zilele bunului si crestinului Io Serban Cantacuzino Basarab, voievod, i preasfintit arhiepiscop chir Vladica Teodosie. Avgust 25, din leat 7195”.

Actiuni de organizare a scolilor la sate au inceput in primele luni ale anului 1838. V.A. Urechea, autor harnic al unor lucrari privind istoria invatamantului mentioneaza ca in 1838, in mediul rural nu au existat scoli, despre scolile rurale putandu-se vorbi incepand abia cu anul 1839.

Comuna Bezdead apare printre primele localitati in care se deschid scoli. Este o confirmare a starii economice si sociale pe care o avea satul in acel timp. Alte documente nu am gasit care sa confirme data.

La scoala N. I. Bezdead, in arhiva, se gasesc matricole si condici abia incepand cu 1883, invatator-diriginte fiind Gr. Radulescu. Institutia se numea „Scoala Bezdead”. Era singura in localitate. Se gasesc inscrisi chiar elevi din satul Costisata, la o distanta de 7,5 km cu obstacole naturale: paraul Bezdeadul,dealul Costisata, paraul Coporod.

Datorita asezarii satului Bezdead numai in lungime, a existentei localului scolii in partea de jos, la 2,5 kilometri de la intrare, datori a piedicilor naturale pe care le au elevii doritori sa invete, datorita numarului mare de copii, se fac mereu rapoarte prin care se insista asupra infiintarii celei de a doua scoli. Astfel ia fiinta Scoala Mixta Nr. 2 Bezdeadu de Sus, in septembrie 1898, care cuprindea elevi de la Coporod pana in varful Costisetii.In anul 1909, ia fiinta si Scoala Nr. 3 (Ramata), din necesitatea de a cuprinde in sistemul de invatamant toti copiii din satele Ramata si Costisata care, din cauza distantei mari si a obstacolelor naturale (parau fara pod, urcusuri, drumuri desfundate) nu puteau frecventa la celelalte doua scoli.Asadar, din anul 1909 in Bezdead functioneaza 3 scoli (patru cu Scoala Magura si, o buna perioada cinci, fiindca si satul Valea Leurzii a apartinut comunei Bezdead.

Scoala Nr. 1 Bezdead

Scoala Nr. 1 Bezdead functioneaza din anul 1838, implinind o vechime de 162 de ani. Primul invatator e Anton Predescu, avand o sala la „Sfatul Local
Bezdead”, apoi in casa locuitorului Dumitru Anghelescu, cunoscut sub numele de Dumitru Ilincutei.

In anul 1867 scoala are un local cu trei incaperi cu pardoseli din scanduri, mese simple fixate si cu scaune, dar intre anii 1839-1859 cursurile se tineau uneori sub acelasi acoperis cu cancelaria sfatului satesc, uneori la elevi acasa si de multe ori in pridvorul Bisericii Sf. Nicolae, ceaslovul si psaltirea fiind manualele, iar „tablita de scris” era lada cu nisip fin pe care scolarii scriau literele chirilice cu degetul lor. Primul local propriu se construieste in 1869.

Incepand cu anul 1882 se infiinteaza cel de-al doilea post, transformat pe parcurs pana in 1888, in scoala de fete, ce va functiona separat; scoala avea,in toamna anului 1888, 30 de elevi.

In 1864, conform legii rurale scoala primeste teren destinat instruirii practice a elevilor, dar cativa ani lotul este arendat de primarie sub pretextul imbunatatirii solului.

In 1892-1893 se aproba al treilea post de invatator, populatia scolara fiind de 144 elevi. Postul nu se realizeaza decat mai tarziu. In 1898, in „Marele dictionar geografic al României” se spune: „In aceasta comuna sunt trei biserici si trei scoli: o scoala de baieti cu doi invatatori, una de fete cu o invatatoare si una mixta, cu un invatator. Scoala de baieti cu doi invatatori si cea de fete sunt in catunul de resedinta, Besdeadul, in aceelasi local, iar scoala mixta este in catunul Valea Leurdei. Un invatator si invatatoarea din Besdead, precum si cel din Valea Leurdei, sunt platiti de stat, iar invatatorul claselor I si a II-a de la
Scoala de baieti din Besdead este platit de comuna.In Besdead sunt trei mari locale publice cladite anume pentru scoala, in 1869 unu in Valea Leurdei, cladit in 1889 si unul tot in Besdead, in care este primaria, perceptia si toate serviciile comunale. In comuna Besdeadul sunt peste 350 de baieti si 287 de fete cu etate de scola. Scoalele sunt frecventate de un numar de 100-150 de baieti si 37-57 fete…”

In octombrie 1899, se pune problema construirii unui alt local si chiar se alege terenul. Dupa trei ani (in 1902) nici nu incepusera lucrarile, autoritatile locale nefiind interesate. Din 25.000 de lei ce fusesera alocati constructiei scolii, primaria nu da nimic, folosindu-i in alte directii. AbFia in anul 1907 este gata planul edificiului si incep lucrarile cu febrilitate, astfel ca la 1 septembrie 1908 se inaugureaza noul local cu 2 sali de clasa, cancelarie si hol. Se mai propune, in ianuarie 1911,construirea unei a treia sali de clasa, insa Campania din 1912-1913, apoi starea din preajma izbucnirii Primului Razboi Mondial determina renuntarea la aceasta idee, care va fi infaptuita abia in anii 1953-1954, prin adaugarea a doua sali de clasa; intre timp (in 1933), localul ce fusese „Judecatoria Bezdead” este dat definitiv invatamantului ca patrimoniu. Localul se modifica in interior, rezultand patru sali de clasa si o cancelarie. Acest transfer s-a facut la staruintele invatatorului Mihail Florescu. Actul de predare a localului „Judecatoria Bezdead” catre Scoala Bezdead este „Incheierea Consiliului Judetean Dambovita”, din 21 martie 1933, transcrisa la Tribunalul Judetului
Dambovita sub numarul 2064 din 18 octombrie 1933. Aici va functiona pana in septembrie 1948 Scoala de fete Bezdead.

In aprilie 1969 incepe construirea localului modern cu 12 sali de clasa, dat in folosinta in septembrie 1972.

Scoala „Vasile Voiculescu” (Nr. 2) Bezdead

 

Fiinteaza din anul 1898 (atestata documentar), sarbatorindu-si centenarul la 23 mai 1998, cand, la solicitarea conducerii scolii, ea a primit numele de „Vasile Voiculescu”. Explicatia este aceea ca Vasile Voiculescu a fost medic la Bezdead de la 11 aprilie 1911 pana la 31 mai 1913.

Fiind aici medic, debuteaza in literatura romana cu poezia „Dorul”. Citam versurile care poarta in ele singuratatea poetului, dorinta de a se contopi cu natura:

„Un dor ciudat ma prinde: as vrea sa fiu o floare
cu fragede si albe petale de ninsoare,
topi-ma-voi ca roua sub raza-ntai de soare
odata cu stingherul luceafar care moare”.

Noi, cei ce batatorim pamantul bezdedean si admiram alcatuirile naturii de aici, simtit ca ele insele formeaza acele peisaje salbatice, tablouri de basm in „Zahei
Orbul”, „Ultimul Berevoi”, „In mijlocul lupilor”, „O iubire magica” ale marelui Vasile Voiculescu, asa cum povestea trista a lui „Ionica”, din
poezia cu acelasi nume pare a fi povestea unui copil din Bezdeadul acelor vremuri.

Scoala Nr. 3 Bezdead – Ramata

Ia fiinta in 1909, in luna septembrie, cu menirea de a scolariza copiii din satele Ramata si Costisata. Ca oriunde, si aici ea functioneaza la inceputuri, in casele
inchiriate de la: Ghita Mihaiescu, Haralambie Ionescu, numit la inceput Haralambie Nicolae. Intrucat prin stramosii materni invatatorul Haralambie Ionescu s-a considerat al satului Valea
Lunga se stabileste aici, slujind scoala cu pasiune. Pentru ceea ce a insemnat el ca om si ca dascal, satenii, fostii lui elevi, i-au ridicat un bust din piatra ce dainuie si astazi in
fata scolii, Ion T. Badoiu si Nica Ion Paunas.

Scoala Magura – Bezdead

Intr-o laudabila incercare de monografie a localitatii Magura, ce apartine de Bezdead din 1968, se afirma ca invatamantul a inceput aici, in anul 1855, cu dascalul bisericii
si cu primul invatator Ion Petrescu. Autorii afirma ca intre 1861 si 1866 Nicolae Petrescu a devenit primul invatator cu scoala normala la Magura. Dar, din cercetarea de catre noi a documentelor, reiese ca Scoala Magura si-a inceput activitatea la 10 iunie 1843, cu invatatorul Ion Voinoiu, de 34 de ani, insurat, fiu de birnic. Lipsesc din arhiva scolii documente care sa ne releve fapte despre invatatori, elevi si local din perioada 1843-1883. Ni se pare prea mare timpul de 40 de ani de „tacere” pentru o asemenea institutie. Se socoteste drept anul 1883 ca an de infiintare a Scolii Magura, care a functionat in casele primarului Ion Dobrescu, invatatorul de atunci cerand prefecturii sa multumeasca primarului pentru local.

Invatamantul prescolar

In Bezdead nu a existat gradinita de copii pana in anul 1948. In toamna anului 1948, ca urmare a aplicarii Reformei Invatamantului din România, se infiinteaza pe langa Scoala Nr. 1 Bezdead, Gradinita Bezdead. Nu avea cum sa se numeasca altfel, fiind unica in localitate.

 

Gradinita Nr. 2 Bezdead se infiinteaza ca a doua unitate prescolara din comuna, in anul 1951

Gradinita Nr. 3 Bezdead – Se simtea nevoia ca si copiii din satele Ramata si Costisata sa parcurga stadiul de pregatire prescolara. De aceea, scoala coordonatoare
intreprinde demersuri la Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita, pentru a se infiinta in Bezdead o a treia unitate prescolara.

S-a inceput cu un singur post, in localul primariei, intr-un spatiu corespunzator obtinut prin desfiintarea peretelui despartitor dintre doua camere. Peretii erau din barne.
S-a adaugat un hol, s-a construit magazia de legume si grupul sanitar. Deschiderea s-a facut oficial la 1 septembrie 1972, educatoare fiind numita invatatoarea Ruxanda Ropotan.

Gradinita cu Program Normal Magura-Bezdead are o istorie plina de vitregii. Si totul pleaca de la faptul ca nu a avut un local propriu. Acte, condici de prezenta, incadrari, recensamintele copiilor pe multi ani lipsesc. E imposibil a prezenta ceva argumentat. Spunem ce se poate demonstra cu acte, dar si prin bunavointa educatoarei Maria Petrescu.

Gradinita a functionat cu o grupa de copii si in anumite perioade cu 2 grupe. Activitatea se desfasura in localul scolii, prescolarii fiind impreuna cu elevii. Numai intre anii 1970-1975, gradinita s-a separat prin amenajarea a doua sali de activitati in localul primariei.

Abia in vara anului 2000 s-a hotarat a se destina invatamantului prescolar din Magura o latura din localul vechi al scolii, separat total de invatamantul primar si gimnazial, asa cum prevad legile.