1. Sate care au apartinut si apartin de Bezdead

a) Puturosu este satul care a apartinut de Bezdead de la atestarea documentara a acestuia, numele lui gasindu-se in toate actele de hotarnicie date pana la momentul 1864. Este interest faptul ca Puturosu era sat din Bezdead, dar intr-un fel egal cu el, fiindca astfel nu se explica inscrierea numelui sau pe stampila localitatii care continea pe margini, rotund, inscriptia in chirilica: jud. Dambovita, plaiul Ialomita; in cercul interior, in partea superioara, desenul reprezentativ pentru jud. Dambovita, un tap, iar dedesubt, despartit prin linia de diametru, inscrisul BEZDEAD si PUTUROSU tot in chirilica , binenteles.

b) Valea Leurzii a apartinut administrativ de comuna Bezdead pana in anul 1912.

In 1898, George Lahovari mentioneaza existenta acestui sat ca apartinad comunei Bezdead. Din arhiva Scolii nr. 2 „Vasile Voiculescu” din Bezdead, aflam ca in anul 1908 se alocase celor trei scoli existente: Sc. nr. 1 Bezdead , Sc. nr. 2 Bezdead si Valea Leurzii suma de 100 lei pentru intretinere.

c) Magura a avut un destin aparte, zbuciumat, fiindca magurenii niciodata nu sau impacat cu starea de a fi dependenti de o alta comuna, de nu avea administratie proprie. Din anul 1926, Magura va apartine administrativ de Bezdead, pana in anul 1931.

d) Satele Ramata si Costisata, cu oameni buni, iubitori ai pamanturilor stramosesti, luptand greu cu starea lor marginasa ca asezare. Au acceptat mereu ce le-au oferit autoritatile Bezdeadului: putin, putin de tot.

2. Bezdead, sediu de plasa (plai) cu judecatorie

Localitatea Bezdead era una din cele mai mari si mai avute comune din jud. Dambovita. Acest fapt, cat si lipsa unor cai de comunicatie, in afara vehiculelor cu tractiune animala, au determinat infiintarea la Bezdead, in 1908, a unei judecatorii, comunei acordandu-i-se si statutul de plasa in judet. Teritoriul dat in seama Judecatoriei Bezdead se numea „OCOL” si cuprindea, ca si plasa Bezdead, satele: Bezdead, Magura, Valea – Leurzii, Ursei, Visinesti, Vaile Lungi si Colibasi.