1. Asezare geografica. Vecini
Pe soseaua ce duce de la Targoviste la Sinaia, insotind raul Ialomita numai pe partea stanga a apei, la jumatatea distantei dai de statiunea Pucioasa. La Monumentul Eroilor Primului Razboi Mondial, aflat in aceasta statiune intr-un cochet parculet, se face o bifurcatie: spre stanga, drumul traverseaza Ialomita pe partea sa dreapta si suie spre Fieni, Pietrosita, Moroieni pana la cota 1000 (Paduchiosu), de unde coboara la Sinaia, iar inainte drumul urca dealul Musa, se lasa in Diaconesti-Miculesti, de unde, numai pe malul drept al paraului Bezdedel, te duce la Bezdead, sat prin care mergi 10 Km (12 Km daca tinem seama si de satul Magura).
Asadar intre doua orase asezate pe doua frumoase vai: Valea Ialomitei si Valea Prahovei – Pucioasa si Breaza exact la 15 Km distanta de fiecare dintre ele, la o altitudine intre 450-700m, intre 25 grade si 30 minute longitudine estica si 45 grade si 8 minute latitudine nordica se afla BEZDEADUL, „cel mai intins si mai bogat sat din muntii Dambovitii” (Al. Vlahuta, Romania pitoreasca, Editura Tineretului, 1958, pg. 81.)
Vecinii sai sunt: la N comuna Moroieni si satul sau Muscel, la N-E comuna Adunati-Prahova, la E satul Ursei si comuna Visinesti, la S-E comuna Varfuri, la sud orasul Pucioasa (Miculesti-Diaconesti), la V Fieni, Buciumeni, Valea Leurzii, Pietrosita si Moroieni.
2. Date geologice
Teritoriul comunei Bezdead se individualizeaza ca o unitate geologica distincta dar si asemanatoare cu alte teritorii situate in zona Subcarpatilor.
Iata o mentiune speciala despre Bezdead: „Din punct de vedere geologic, zona subcarpatica in care este situat Bezdeadul este caracterizata prin formatiuni de flis cretacic, in partea de nord.”
3. Relieful si apele
Spatiul comunei Bezdead impreuna cu satul Magura este asemenea unei copai, inchis pe toate cele patru laturi si lung, lung. Pe oriunde ai intra in Bezdead, trebuie sa cobori povarnisurile: si la cele doua capete ale copaii (Pucioasa sau Ocina) si pe partile laterale (Varfuri si Buciumeni).
Bezdeadul este o cetate inconjurata de Dealurile Subcarpatice, adevarate forturi si contraforturi, cu cote intre 688,7 (Vf. Galma-Magura si Vf. Scobea, spre Ursei), 800 m (Vf. Seciu), 905,5 (Vf. Runcu), 900-1000 m (dealurile Zlacului), 917,3 (Vf. Magurii) si 1028 m (Vf. Malau).
4. Date microclimatice
Factorii care determina climatul – variatiile de temperatura, vanturile si precipitatiile – sunt conditii de asezarea geografica (latitudine si altitudine) si de configuratia geografica; aceasta vale (copaie), intr-un arc de cerc pe directia N-E, S-E, favorizeaza formarea de puternici curenti de aer, dar si fereste asezarea de manifestari ale vanturilor puternice, vijeli.
Asezarea in imediata apropiere a Bucegilor, precum si propria altitudine (de la 450 m la 700 m) determina o perioada destul de lunga a temperaturilor reci. De obicei, la Bezdead sunt cam doua anotimpuri de sase luni fiecare: anotimp cald si anotimp rece. Anotimpul cald tine de pe la 1 mai pana la 15 septembrie.
5. Flora si Fauna
Vegetatia la Bezdead este dispusa in etaje. Astfel se intalnesc pasuni la altitudinile inalte: Runcu, Magura, Zlac, Belciuga sau mai putin inalte: Valea Sarata, dublate de paduri de foioase; aici apar, pe toate dealurile, izolat sau in palcuri, arbori ca: fagul, ulmul, frasinul, artarul, plopul, carpenul si stejarul, iar in marginea padurii, in vale, spre apa, apar salcia si aninul, socul.
Fauna este aceea specifica zonei submontane. Aici au conditii bune de vietuire: lupul, ursul, porcul mistret, vulpea, iepurele, dihorul, jderul, bursucul, veverita rosie, cerbul, tapul si caprioara.
Prin poieni si luminisuri de padure, prin fanetele colinare intalnim variate soiuri de ciuperci: mitarci, ghebe, painisoare, zbarciogi, buretii laptosi pe care ii folosim cu placere in hrana noastra.
Mergeti in luna iunie sau iulie intr-o faneata de la noi! Privit-o! Veti percepe toate culorile pe care Dumnezeu le-a daruit oamenilor. Veti observa un covor pe care nimeni nu-l va imita, in forma si policromie: albul si galbenul de la margarete („ma iubeste, nu ma iubeste…”), rosul aprins al sangelui voinicului, albastrul senin al cicorii, galbenul lucios al untisorului, violetul garofitelor de camp, movul dulce al branduselor, portocaliul deschis al sunatorii, degradeul panselutelor de camp…
Va putea, oare, vreun pictor sa prinda aceasta armonie de culori?
6. Inceputurile asezarii oamenilor pe aceste locuri
Înainte de a începe oferta noastră narativă și mai mult să scape și să vizualizați aceste informații. Olandeză casino online este cel mai bun în materie de divertisment de pe întinderea Europei și serviciile sale de lux puteți utiliza oricând doriți. Apoi ne întoarcem la studiul istoriei regiunii noastre și prima mențiune în surse scrise.
Din lipsa unor documente, poate existente dar neidentificate (altele decat cele pe care le vom arata mai departe si care atesta anul de existenta a satului Bezdead) nu putem spune cu certitudine cand s-a format satul.
Actul in care este pomenit satul Bezdead, dateaza din 22 octombrie 1572 (7080), notat si 31 august 1573 (7081. si se afla la Arhivele Nationale ale Romaniei, in manuscrisul in chirilica, „Condica Manastirii Vierosu”.
Satul Bezdead, datorita pozitiei geografice, a fost locuit de tata-n fiu, fara sa se fi inchinat vreunei manastirii pana in 1572-1573 si nici dat vreunui boier, nu avea cum sa fie pomenit in documente. Este sigur ca satul a existat cu mult inanite de 1572. Mai exista un hrisov din 1530-1531, ce este prezentat domniei in 1571 si in care se spune ca „Efrim din Bezdead avusese ocine in Valea Lunga, pe care acum le solicitau mosneni din Bezdead”.
Cecetand absolut toate documentele avute la indemana, gasite in bibloteci, carti ale postei, dictionare etc., am constat ca nu mai exista o alta localitate cu numele de Bezdead, cu exceptia unei mici asezari transilvanene.
Explicatia toponimului are doua variante.
Prima varianta porneste de la structura cuvantului, care contine prepozitia slavona bez, fara si substantivul deadea, batran, unchi, mos. Deci, Bezdead, satul fara batrani.
Legenda intemeierii satului intregeste sau, mai degraba, explica denumirea, provenienta, sorgintea. Din cate stim, localitatea cea mai veche din imprejurimile Bezdeadului este Provita de Prahova.
Cea de-a doua legenda porneste de la cuvantul beizadea, asa cum erau numiti coconii domnitorilor. Beizadele, in vremuri grele, cand era nevoie de a se apara capitala Tarii Romanesti, cand se impunea ca acesti coconi sa fuga din calea strainilor, puteau lua calea salbatica a Vaii Ialomitei, dar mai ales, de la Pucioasa, a vaii Bezdeadului, retrasa din calea celor veniti cu gand rau. Dusmanii nu aveau spre aici o alta cale de acces din nici o parte, decat vadul salbatic si bolovanos al paraului Bezdedel. De la acest refugiu al beizadelelor, se zice, s-ar fi numit si o comuna Bezdead.
Varianta acceptata este prima, fiind sustinuta si de celelalte denumiri amintite mai sus, si de creatiile populare, si numele unor familii vechi ale satului: Voinea, Dobre, Stoian, Bocu.