Biserica „Sf. Nicolae” Bezdead

Prima biserica a satului Bezdead este Biserica „Sf. Nicolae” din Jos. Nu avem informatii sigure, despre construirea acesteia. Totusi, un prim document ferm este „Catagrafia judetului Dambovita la anul 1810” in care se spune: „Bezdead, biserica veche de zid, hram Sf. Nicolae, cu toate podoabele si vestmintele si cartile toate; 81 de case, 142 barbati, 135 femei, rumani; 6 case, 8 barbati, 14 femei tigani.”

Biserica Sf. Nicolae – interior

Un document existent in „arhive” ne dezvaluie: „Seban Fusea, ridica schitul Fusea in 1750; tot el ridica Biserica din Bezdead, impreuna cu Dima Stegarul si pe cea din Branesti.”

Biserica Sf. Nicolae – exterior

Aici nu se precizeaza anul „ridicarii Bisericii din Bezdead”. Pare a fi intre anii 1750-1767.

Biserica era mica, simpla, cu tavan drept si cu o singura turla, aceasta fiind de fapt prima biserica ridicata pe acelasi loc pe care ea se gaseste si azi, pe movila dintre valceaua Valea lui Coman si paraul Bezdedel, movila creata parca inadins de Dumnezeu atat de sus, incat nici o viitura nu o poate atinge.

Nemaiputand cuprinde credinciosi, biserica este prelungita in anul 1872, iar in anul 1891 ea sufera reparatii: i se adauga o turla si este complet zugravita.

Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a afectat serios aceasta biserica: tencuiala tavanului a cazut aproape in intregime, iar zugraveala de pe pereti s-a desprins. Zidul de la altar s-a despicat pana la pamant. Din nou eforturi de refacere, de strangere a foundurilor necesare. Prin stradania preotului Gheorghe Panaitescu se fac reparatii la tencuieli interioare si exterioare, este rezidit altarul, se picteaza intreaga biserica. Tot acum se adauga podul pentru cor.

Biserica „Sf. Gheorghe” Bezdead

Biserica „Sf. Gheorghe”

Biserica „Sf. Gheorhge”, fiind a doua biserica infiintata in Bezdead, ca o necesitate de a putea servi pe toti credinciosii din localitate, a intrat in viata colectivitatii mai tarziu. Fiecare are nevoie de biserica si de scoala; dar satul nascandu-se numai in lungime, distante greu de parcurs, era nevoie si de o biserica mai apropiata in spatiu, de casele oamenilor, de locuintele departate, de „partea de Jos”.

Astfel, in anul 1880, incepe construirea sfantului lacas, la initiativa a patru ctitori, fruntasi in comuna.

Pisania originala, la intrarea in biserica glasuieste:

„Aceasta sfanta biserica s-a zidit din temelie cu ajutorul lui Dumnezeu in zilele regelui Carol I si mitropolitului Calinic, prin stradania domnilor: Tanase Sotir, Gheorghe Soare, Ghita Iordache si Tanase Ion si mai multi crestini, in anul 1880 si terminata in 1885”. Dedesubt se mentioneaza mesterii Anghel Ivan – zugrav si Nita Lungu – dulgher.

Sfintirea bisericii cu hramul „Sfantul Gheorghe” s-a facut in 1885, de Sfantul Dumitru.

Pe peretele interior, deasupra usii de la intrare, se gaseste si inscriptia:

„Aceasta sfanta biserica cu hramul Sfantul Gheorghe s-a renovat la pictura si podea in anul 1934, in zilele preainaltului nostru rege Carol al II-lea, fiind pe scaunul patriarhal I.P. Sfintia sa Miron Cristea, patriarhul Romaniei, ministru al cultelor, A. Lepadatu, iar preot deservent Iacob Popescu, cu ajutorul cetatenilor”.

Biserica Sfintii Apostoli „Petru si Pavel” Bezdead-Magura

Biserica Sfintii Apostoli „Petru si Pavel” Bezdead-Magura

Aceasta sfanta biserica a fost construita in anul 1803 de catre Oprea Patraulea, Neagoe Dut, Ion Colt si altii. Vechea constructie avea forma de corabie. Refacandu-se, i s-a dat forma de cruce.

In 1852 s-a facut pridvorul, s-a rezugravit si s-a montat pardoseala prin cheltuiala preotilor Ioan si Gheorghe si cu ajutorul tuturor locuitorilor, adaugandu-se in lungime 4,1 metri.

In 1935 se executa lucrari fundamentale in structura si aspectul bisericii. Se darama peretele dintre pridvor si pronaos, marindu-se astfel suprafata interiorului, dar se adauga un alt pridvor. Tot acum acoperisul din sindrila este inlocuit cu tabla. Se picteaza in ulei intreaga biserica. De asemenea, pardoseala se inlocuieste cu mozaic. Biserica este resfintita la 10 noiembrie 1935, de catre preotul Virgil Calinescu.

In 1967 se restaureaza pictura prin pictorul Nicolae Samoila din Bucuresti, tot prin ingrijirea preotului Virgil Calinescu.

In 1993, prin indemnul noului preot paroh, Mihai Iorga, se reface pictura in stil bizantin, de catre pictorul Cornel Duta din Bucuresti, iar la 30 mai 1993 are loc tarnosirea bisericii de catre Inalt Preasfintitul Arhiepiscop Vasile al Targovistei si Muscelului, impreuna cu un sobor de preoti.